Emotii in farfurie. Cum sa faci pace cu tine si cu farfuria ta, Ancuta Coman-Boldisteanu, Trei

Trei | 9786064020369 | RLC100133

original

13.000+ Produse cu stoc

secure

Plati securizate

return

Retur Gratuit in 10 zile

truck

Livrare cu Tracking in 24h

-20 %

nu este în stoc

9786064020369

Vezi Cos

Elimina din favorite Adaugă la favorite
Descriere

Mâncarea ne însoțește toată viața. Poate tocmai de aceea ajunge să aibă atât de multe nuanțe. Uneori este un prieten bun care ne alină, care este acolo când ne e greu. Alteori, când nu ne putem gestiona impulsurile în fața frigiderului sau a cămării cu dulciuri, poate părea că pune stăpânire pe noi și ne controlează.

Mâncarea este plăcere și emoție. Și ea ne poate fi prieten sau dușman: ne aduce împreună la aceeași masă și ne ține în viață, însă, atunci când o folosim pentru a acoperi goluri, dureri sau pentru a ne satisface nevoi emoționale, avem un prim semnal că în interior ceva nu mai funcționează așa cum ne-am dori. 

Această carte invită cititorul „să privească în spatele cortinei", să cunoască și să înțeleagă motivele supraalimentării, să experimenteze și să simtă și abia apoi să inițieze schimbarea, parcurgând o serie de pași concreți și, cel mai important, să o mențină.

Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut și fondator al proiectului Emoții în farfurie, cu o experiență de peste șapte ani în lucrul cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea și cu propriul corp, fiind specializată în terapia traumei, a atașamentului și în terapie relațională. Face parte din echipa de formatori a Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică „Areopagus" din Timișoara și este autoarea cardurilor terapeutice Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?


„Cartea Ancuței Coman-Boldișteanu te poate călăuzi în procesul tău de transformare emoțională, în a-ți regăsi siguranța de sine prin conectarea cu propriul corp. Totul pentru a te reîntoarce, așa cum spun paginile sale, acasă."
Domnica Petrovai, psihoterapeută, CEO Mind Education, fondatoarea Școlii pentru Cuplu și autoarea cărții Iubește și fii iubit/ă. Aproape totul despre relația de cuplu
-----

„Îmi amintesc de primul meu interviu de angajare. După ce s-a încheiat și am simțit că a fost bine, că sunt șanse mari să fiu acceptată, m-am oprit direct la shaormeria din colțul străzii. Am vrut să mă recompensez. Am făcut asta și după celelalte două interviuri pentru același post. Am fost acceptată. M-am recompensat din nou. Nu am știut cum altfel să trăiesc bucuria la 22 de ani, așa că am mâncat emoțional. În rândurile acestei cărți vei putea descoperi cum poți să trăiești bucuria autentică fără să te afunzi în mâncare, dar și cum poți să te bucuri de mâncare fără să o încarci cu vină și fără să o consumi pe pilot automat."
Ancuța Coman-Boldișteanu



Cuprins


Nota autorului 
Cuvânt‑înainte 
Emoții în farfurie a fost pentru mine, în primul rând 

1. Relația cu mâncarea 

Relația cu mâncarea, o hartă a vieții noastre 
În spatele unei alegeri de la restaurant 
Relația cu mama, relația cu mâncarea 
Relația cu tata, relația cu mâncarea 
Mâncarea este emoție 
De la comportamente impulsive la tulburări de alimentație 
Mâncatul emoțional 
Mâncatul compulsiv 
Bulimia nervoasă 
Anorexia nervoasă 
De la mâncatul emoțional la anorexie 

2. Corpul tău, casa ta 
Acasă, în corpul meu 
Părinți constant nemulțumiți
Adolescența, marele pod dintre „copil" și „adult" 
Abuzurile fizice sau sexuale 
Corpul ca accesoriu 
Casa în care se află corpul tău
Vestimentație 

3. Fantoma foametei, o poveste transgenerațională 
Fantoma foametei și a kilogramelor în plus 
Relația cu banii, relația cu mâncarea 
Genetica încarcă arma, dar mediul apasă pe trăgaci 
Bucătăria, inima unei case 

4. Emoții în farfurie 
Emoțiile nu sunt pozitive sau negative 
Emoțiile sunt firești 
Nu putem reprima selectiv
Furie pe pâine
Ce se află în spatele furiei 
Cum ne manifestăm furia într‑un mod sănătos 
Traiectoria unei furii neexprimate 
Teama și beneficiile ei 
Kilograme de tristețe 
Să vorbim despre rușine 
Diferența dintre rușine și vinovăție 
Rușinea care se depune 
Ce este fericirea 

5. În spatele simptomului 
Simptom și cauze 
Vinovăția și copilul neputincios 
Invidia care se depune 
Flămânzi. Foamea din interior 
Cu nevoile pe pauză. Copilul cuminte
Disconfortul bucuriei 
O poveste despre dificultatea de a trăi bucuria 
„Mie nu mi‑e teamă să mă arăt vulnerabilă" 

6. Beneficiile din spatele kilogramelor în plus 
Nevoia de autoritate 
Dorința inconștientă de a‑i ține la distanță pe ceilalți 
A primi constant atenție legat de acest aspect 
Fidelitate față de partener 
O luptă cunoscută. Nevoia de a controla ceva familiar 

7. Nevoile reale din spatele kilogramelor în plus 

De la comportament la nevoie 
Nevoia de conectare 
Nevoia de conectare la vârsta copilăriei 
Înfometați de iubire. Nevoia de conectare la vârsta adultă 
Când „cineva" devine „ceva" 
A fi eu sau a supraviețui. Nevoia de autenticitate 
Nevoia de exprimare 
Copilul rebel. Nevoia de a fi auzit 
Copilul resemnat. Nevoia de predictibilitate și speranță 
Copilul nevăzut și neauzit. Nevoia de a fi vizibil. 
Nu toate poftele au legătură cu farfuria. 
Nevoia de intimitate sexuală 

8. Rezistențe în proces 

Kilogramele în plus ca rezistențe în procesul de schimbare 
Teama de pierdere a identității 
Perfecționismul 
Teama de a fi bine 
Oamenii slabi 
Fuga de normoponderalitate 

9. De unde să încep? 
De la „a fi" spre „a face" 
Experiența mea personală despre „a fi" și despre „a face" 
Pași spre schimbare 

Pasul 1. Cultivarea relației cu mâncarea 
În primul rând, învață să îl asculți! 
Creează‑ți rutine sănătoase 
Somnul, cea mai subestimată piesă din poveste 
Alege conștient ce pui în farfuria ta 
Plimbă‑te. Mergi în natură 
Meditează, practică yoga și exerciții de întindere 
Fă pace cu sexualitatea ta 

Pasul 2. Scrie, notează, planifică. 
Jurnalul emoțional și alimentar 
Jurnalul copilăriei 
Meniul de relaxare 

Pasul 3. Pune accent pe sănătatea ta emoțională și relațională! 
Psihoterapia și dincolo de ea 
Socializează 
Acceptă disconfortul ca fiind parte din viață 
Diversifică sursele de plăcere din viața ta 
Train your dragon. Antrenează‑ți voința 
Practică recunoștința 

Pasul 4. Învață să mănânci conștient 
Ce este mâncatul conștient 
Mâncatul conștient nu presupune să fii zen 
Fă pace cu bucătăria! 
Pași spre menținerea schimbării 
La cârmă spre o viață trăită în prezent 

Gânduri de rămas‑bun 
Bibliografie 
Mulțumiri 
Aprecieri 

General
Autor

Ancuța Coman-Boldișteanu

Editor

Trei

Număr de pagini

304

Anul publicării

2023